Zonbescherming onder de loep

De RAD en Alpha day lotion zijn twee unieke zonbeschermingsproducten van Environ. De producten bieden perfecte dagelijkse bescherming tegen schadelijke invloeden van straling (vandaar de naam RAD, afkorting van radiance) zoals UV-A en UV-B straling.

Tegenwoordig zijn de meeste mensen zichzelf erg bewust van goede zonbescherming. Dit besef brengt nog regelmatig kritsche vragen met zich mee. Hieronder heb ik de meest voorkomende vragen voor jullie op een rijtje gezet.

Waarom bevatten RAD & Alpha day lotion geen hogere spf?

Zowel de RAD als Alpha day lotion bevatten een combinatie van lichtreflecterende fysische zonnefilters en organische, absorberende zonnefilters. De dosis absorberende zonnefilters staat gelijk aan SPF 4, dit is een lage hoeveelheid. Hoge doseringen absorberende UV-filters kunnen zorgen voor schade in de huid. Deze absorberende filters kunnen namelijk door UV-stralen worden afgebroken en omgezet worden naar vrije radicalen. Met als gevolg dat huidcellen beschadigd raken en vitamines in de huid worden afgebroken. Dit leidt uiteindelijk tot voortijdige huidveroudering, pigmentvlekken en schade aan de haarvaten (couperose).

Biedt de SPF 15 voldoende bescherming?

De SPF 15 verwijst naar de bescherming die de zonnefilters in het product bieden. Naast fysische en chemische filters bevatten RAD (en de Environ moisturisers!) & Alpha day lotion veel antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en Beta-caroteen. De zonbescherming van het product wordt aanzienlijk verhoogt door de toevoeging hiervan. Antioxidanten bestrijden namelijk de omzetting naar vrije radicalen in de huid, hierdoor blijven huidcellen intact en blijven deze normaal functioneren. De dagelijks te gebruiken moisturisers van Environ bevatten hoge concentraties vitamine A die ook bescherming bieden tegen zonlicht en dus de SPF aanzienlijk wordt verhoogt. Daarnaast beschermd geen enkele UV filter beschermt voor 100 procent. Ook een factor 50 niet; deze benadert de 98 procent en dat is slechts één procent meer dan bij SPF 30. Sunblocks met extreem hoge SPF’s bevatten vaak meer bestanddelen die voor huidproblemen kunnen zorgen. Ook kan de aanmaak van vitamine D nog plaatsvinden dankzij SPF 15. Een product met SPF 15 beschermt tegen 94 procent van de zonnestralen; Hierdoor vind er nog een kleine opname van vitamine D plaats. Deze vitamine is onder andere onmisbaar voor een gezonde huid en voor sterke botten.

Waarom moet RAD/ Alpha day lotion iedere dag worden aangebracht, ook op bewolkte dagen of in de winter?

UV straling is het gehele jaar door aanwezig, ook op regenachtige en bewolkte dagen. UV-B straling is in de winter in mindere mate aanwezig in tegenstelling tot UV-A straling. Ook wordt UV-A straling niet tegengehouden door glas of door wolken. Met name UV-A straling brengt veel schade aan in de huid waardoor verslapping van de huid, pigmentvlekken en rimpels ontstaan of verergeren. Ook breken de UV-A stralen vitamines af in de huid. Het is dus erg belangrijk om de huid (en de vitamines uit de moisturisers) dagelijks met RAD of Alpha day lotion te beschermen.

Hoe vaak moet de RAD/Alpha dat lotion opnieuw worden aangebracht?

Wanneer de huid voor langere tijd wordt blootgesteld aan de zon wordt aangeraden iedere twee uur de huid in te smeren. Ook na contact met water is het verstandig de producten opnieuw aan te brengen. Daarnaast is het van belang om 20 minuten voor het zoncontact de zonnecrème te smeren.